26.4.2009

Jyrin nimpparijuhlia

Jyrin nimppareita juhlittiin pienellä porukalla, paikalla olivat isovanhemmat ja kummit perheineen. Tarjolla oli vain kakkua ja kahvia, panostetaan enemmän sitten, kun Jyri itse alkaa kaivata jotain tarjoiluilta.
Kakku oli puolipalloksi muotoiltu marsipaanilla kuorrutettu suklaa-appelsiinikakku, jossa koristeena vain aavistus vihreää kimalletta ja M&M-karkkeja. Täytteiden reseptit ovat muunneltuja eri blogien resepteistä ja yhdistelmä ihan omasta päästä.

Pohjat, kostutus ja pinnalle
1 kpl valmiskakkupohja
1 prk mandariinilohkoja sokeriliemessä
1 prk greippilohkoja sokeriliemessä
lemon curdia
vihreää marsipaania
vihreää elintarvikekimalletta
M&M-karkkeja

Appelsiinitäyte
1 prk Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
300 g appelsiinimarmeladia
1/3 dl vaniljakreemijauhetta

Suklaatäyte
1 prk Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 levy tummaa suklaata

Voikreemi
125 g margariinia
1/2 tl vaniljasokeria
4 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Aloitin vuoraamalla sopivan lasimaljan kelmulla. Pohjimmaiseksi tuli muotoonleikattu kakkupohjan palanen, jonka kostutin mandariini- ja greippisäilykkeistä valutetulla liemellä. Sen jälkeen levitin pohjalle kerroksen soseutettua sitrusseosta (siis noiden purkkien sisältö valutettuna). Seuraavaksi kerros appelsiinitäytettä (täytettä varten vatkasin Flora Vispin vaahdoksi, sekoitin siihen tuorejuuston ja marmeladin sekä vaniljakreemijauheen) ja uusi muotoonleikattu pohjapala. Kerroksien paksuus tietenkin riippuu myös astian koosta, omani oli halkaisijaltaan n. 24 cm ja tosiaan lopputulos puolipallo - täytekerroksen paksuus oli vajaa sentti. Pohjapalan päälle levitin lemon curdia ja sen jälkeen suklaatäytettä (vaahdoksi vatkattuun Flora Vispiin lisäsin tuorejuuston ja sulatetun suklaan). Näitä kerroksia tuli kumpiakin kaksi ja vielä viimeiseksi kerros pohjaa. Kelmu vaan päälle ja jääkaappiin päiväksi mehustumaan.

Koristelun tein sunnuntaiaamuna, kumosin kakun muotoonleikatun leivinpaperin päälle ja levitin pinnalle voikreemiä. Kun kakku oli hyvin mehustunut ja tukeva, kreemi levittyi hyvin pinnalle. Sen päälle kaulitsin marsipaanin, sellaiseksi 2-3 mm:n paksuiseksi levyksi ja vain laskin sen kakun päälle ja oioin reunat. Aiempi kokeiluni värjäämättömälle marsipaanilla onnistui paremmin, kuvassakin näkyy, että tämän reunat jäivät aavistuksen ryppyisiksi. Vielä reunojen viimeistely veitsellä, aavistus kimalletta niskaan ja karamellit reunoille, kakku jääkaappiin ja odottamaan vieraita. Kuullostaa ja näyttää paljon vaikeammalta, mikä oli todellisuus ;-)

Juhlat sujuivat hyvin, mutta Jyristä ei itse bileistä ole oikein kuvia, joissa ei näkyisi muita. Näinpä käytän tilaisuuden hyväkseni ja laitan tähän aiemmin päivällä kuvatun kuvasarjan, jossa sankarin vaatteiden suojana on vielä harso. Ai niin, kävihän sitä sankarille vähän nolo, kun nukahti tuoliinsa kesken juhlien. Hetken unien jälkeen pirskeet jatkuivat kahta kovemmalla menolla.

Jyrin puolesta KIITOS mahtavista lahjoista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti